HTML

Friss topikok

  • doggfather: "KDNP tiszteletbeli párttagkönyvét, mely az aktuális 18. sorszámot viseli" Á, nincsenek olyan sok... (2014.11.14. 09:35) Te mit kérnél?
  • Pipas: Szerzőnk pesti munkanélküli bölcsész. :D (2014.06.22. 19:13) Füstöt, lábdobot, minisztériumot!
  • katolnai: tehetségtelen és fantáziaszegény szerző vagy, aki még ráadásul vulgáris is! ezt az izét tényleg hu... (2014.04.11. 17:42) Még tárgyakat a Nemzeti Múzeumba!
  • nemszólokmégegyszer: Orbán Viktor választási győzelmi beszéde /is lehetett volna/ Kedves egybegyűltek, magyarok, NERtá... (2014.04.09. 14:00) Víziók széles vásznon
  • agresszív kismalac: Állítólag több amerikai elájult, mikor meglátott valakit zsíroskenyeret enni. (2014.03.07. 15:01) A tökéletes zsíros kenyér

Címkék

2016 (1) Áder (1) adó (1) adócsalás (1) adómentesség (1) áfa (1) áfium (1) APEH (1) árak (1) augusztus 20 (1) Ausztrália (1) Azerbajdzsán (1) Bajnai (3) bálamadzag (2) barkács (1) Bear Grylls (1) Belváros (1) bili (1) bogrács (1) brüsszel (1) bunda (1) cigaretta (1) cigarettacsempészet (1) defláció (1) díszzászlóalj (1) dugó (1) ellenzéki összefogás (1) euró (1) fazekas (1) Fazekas (1) fényágy (1) flexelés (1) foci (3) Fodor Gábor (1) forint (1) főzés (1) gasztro (1) Goodfriend (1) grillezés (1) gumicsizma (1) Gyurcsány (4) harc (1) Harrach (1) használt autó (1) hátizsák (1) hatósági ár (1) havazás (1) heller ágnes (1) Hende (1) hivatal (1) holland (1) hungarikum (2) hús (1) húsipar (1) infláció (1) ital (1) ittas (1) jövedéki adó (1) jövő (1) karácsony (1) Kazahsztán (1) KDNP (1) keleti nyitás (2) kérések (1) kitiltás (1) kobra (1) költségvetés (1) könyvbemutató (1) kormány (2) Kövér (1) kumin ferenc (1) Lázár (1) magyar (1) Magyarország (1) magyar értéktár (1) Matolcsy (2) Mesterházy (2) minisztérium (1) minőségbiztosítás (1) MNB (2) NAV (1) Nazarbajev (1) Németh Szilárd (1) nemzeti (1) Nemzeti Múzeum (1) népesedés (1) nepper (1) Nigéria (1) október 23 (1) Orbán (2) Pálffy (1) pálinka (1) pálinkafőzés (1) Parlament (1) pihenés (1) Pintér Attila (1) pokol (1) pörkölt (1) reklámadó (1) rezsi (2) rezsidémon (1) Rogán (2) RTL (1) sajtószabadság (1) Schiffer (1) svéd (1) svéd tv (1) Szájer (1) szakácskönyv (1) Szanyi (1) székely kapu (1) széles gábor (1) Sziget (1) Szíjjártó (4) szittyó (1) szomszéd (1) szövetségi kapitány (1) támogatás (1) tanya (1) tanyaprogram (1) Tarlós (1) téli gumi (1) terv (1) tízparancsolat (1) torkos csütörtök (1) túlélés (1) tündérmese (1) ünnep (1) ünnepi beszéd (1) ünnepi műsor (1) űripar (1) űrstratégia (1) választás (1) választások (1) válogatott (1) valutaválság (1) Vámosi-Nagy (1) Varga (1) Vida Ildikó (1) vidék (2) vízió (1) Vona (1) wellness (1) wunderwaffe (1) zsíros kenyér (1) Címkefelhő

A mesés valutaválság

2014.01.31. 15:30 Kaufmannx

Tudjuk már régen, hogy Magyarország egyrészt a Szent Korona országa, melyet angyalok vigyáznak, másrészt valamiféle tündérkert is, mióta Matolcsy kolléga ezt nyilatkozta, komoly arckifejezéssel komoly gazdasági újságnak. Ennél mesésebb nem is lehetne a helyzet, egyfajta könnyed lebegés a fekália felett, angyalszárnyakon a tündérekkel. Minden remekül alakul: csökken az infláció, a közművek lassan ingyen vannak, már alig van munkanélküli, a hajléktalanok eltűntek, az adócsalók rács mögött, a Közgép és a Mészáros Kft építi és szépíti szép hazánkat a köz és az Unió pénzéből, megalapoztuk az energiafüggetlenségünket, mi kellene még?

A Jegybank (ejtsd MNB) pedig gránittömbként, egyfajta megújult szellemi sasfészekként áll posztján benne a lángoló elméjű Gyurival, aki bejuttatott bennünket a tündérkertbe. Mielőtt azonban tovább nyalogatjuk a nektárt és repülünk még egy kört ebben a mesében, pillantsunk körbe. Alul ott a fekália árja, emelkedik a szintje, egyre csak kavarog és bűzölög, felettünk pedig éhes keselyűk köröznek. Egy pillanatra vegyük szemügyre az árfolyamot! Könnybe lábad a szemünk a gyönyörtől, ez tényleg mesebeli 310 forintot ér az euró. Egy hét alatt jutott ide, és nem is akarózik neki megállni, rohan tovább a 320 közelébe. Csodaszép! Rogán gazdasági szakember úr szerint ez a normális év eleji forint gyengülés. Aha, olyan ez ,mint a jeges ár, meg a zöld ár, ilyen a természet rendje. Értem. Ez tudományos tény, ne bolygassuk bonyolult, mint a relativitás elmélet nem megérteni kell, hanem elfogadni. Nincsen itt semmi látnivaló, haladjon tovább mindenki a Békemenetben!

Matolcsy, mint a tündérkert kapuőre, meg is fejelte a mesét, és egy parádés mondattal emelt egyet a fekália szintjén, mondván lát még esélyt kamatcsökkentésre! Mindezt az Amerikai Kereskedelmi Kamara előtt tette. Persze, biztos nem volt bekapcsolva a telcsin az árfolyamriasztás. Délután már Pleschinger Gyula verbálisan (értsd szóban) próbálkozott nyugtatni, persze Matolcsy után nehéz vállalkozás. Aztán a vezénylő tábornok is bejelentett, hogy az árfolyam nem a Kormány problémája, hanem a Nemzeti Banké. Azért itt egy pillanatra tegyük be a könyvjelzőt a tündérmesés könyvbe és gondolkodjunk picit. Szóval ha a 310 forintos euró nem a Kormány gondja, akkor kérem a devizahiteleseket miért mentegeti állandóan a Kormány, a Frakció? Miért megy az acsarkodás a Kúriára, meg a bankokra, ha ez nem a Kormány gondja? Jah persze, mert ők már visszafizették egy összegben, a zembereknek meg lófaszt! Végül is a kínai naptár szerint a ló éve jön, én már tudom, hogy nekünk a lónak a méretes pélója fog jutni 2014-ben! Hát kérem, azért egy pillanatra álljunk meg és vegyük észre, hogy a fekália olyan gyorsan fog maga alá temetni bennünket, hogy azt a NER-ben megpetyhüddt érzékszerveinkkel fel sem tudunk majd fogni, ha hamarosan nem teszünk valamit.

A valutaválságok, mert az ilyen jelenségeknek sajnos van tudományos nevük is, nem a tündérmesék írói kellékei! Ha valaki olvasta Dante Isteni színjátékát, a Pokolról szóló fejezetben tudnánk leginkább a valutaválság részeket beilleszteni. Ha valutaválság lesz, akkor igenis lesz a Kormánynak problémája, mert a valutaválsággal nem lehet választást nyerni! A FIDESZ egy valutaválságban úgy mállik majd semmivé, mint a szép emlékű SZDSZ és MDF tette. Kamatot kell emelni, vissza kell menni a kiebrudalt IMF-hez és lehet, hogy szigorúbb költségvetési politikát kell folytatni! Ezek sem leányregények! Kérdés Matolcsy mikor fogja észrevenni, hogy vége a mesének és már egy horrorfilmben szerepel? Lehet nyilatkozni, hogy mi nem vagyunk Törökország, meg Dél-Afrika stb, stabil a gazdaság és nő a foglalkoztatottság, ha ezt senki nem hiszi el, aki eddig ideadta a pénzét nekünk kölcsönbe (azaz majd vissza kell adni kamatostul), most meg menekül mindenből, ami magyar!

Lehet, hogy a FIDESZ sok szavazót nyert azzal, hogy Fleto bekerült a baloldali vegyes váltóba, de kérdés, hogy az eddig sem igazán elégedett devizahitelesek mennyire tolerálják a 320 forintos eurót és 260 forintos frankot? Vajon a jobban teljesítő, nyílként szárnyaló gazdaságra, milyen hatással lesz a gyenge forint (a valutaválság szót most nem is merem használni)? Ez vajon mennyi szavazót hoz a konyhára? Ebből nagyon nehéz kidumálnia magát a kommunikációs kommandónak. Persze lehet majd köpködni a mocskos spekulánsokat, meg a nemzetközi nagytőkét, ami azért jó, mert elő lehet venni a „valakiket”, „őket”, de maradnak az arctalan ellenségek, az árnyak. Ez pedig azért félelmetes, mert ha még az ellenség kilétét sem tudjuk, az még jobban rémisztő, a rettegés sosem szűnik, a félelem megmarad. Lehet majd sugalmazni, zsidózni, nacionalista lózungokkal dobálózni a kampányban. De szép is lesz ez, tényleg ha kérhettünk volna egy dolgot tavaly karácsonykor, ne mondja senki, hogy nem pont ezt kívánta volna magának.

Kérnénk a Szabadság téri alkalmazottakat (na nem a Philip-féle áltörténelmi műsor szerkesztőit), hogy kapcsoljanak már a Barátok közt-ről a CNN-re vagy a Bloombergre, illetve nyissák meg a valós idejű EUR/HUF grafikonokat a laptopjaikon. A valóság egy új dimenzióját fogják érzékelni, ebbe kellene valahogy a tündérmesét újra pozicionálni. A valutaválságokat pedig köszönjük, nem kérjük!

Szólj hozzá!

Címkék: euró forint tündérmese valutaválság MNB Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://kaufmannx.blog.hu/api/trackback/id/tr335791596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása