HTML

Friss topikok

  • doggfather: "KDNP tiszteletbeli párttagkönyvét, mely az aktuális 18. sorszámot viseli" Á, nincsenek olyan sok... (2014.11.14. 09:35) Te mit kérnél?
  • Pipas: Szerzőnk pesti munkanélküli bölcsész. :D (2014.06.22. 19:13) Füstöt, lábdobot, minisztériumot!
  • katolnai: tehetségtelen és fantáziaszegény szerző vagy, aki még ráadásul vulgáris is! ezt az izét tényleg hu... (2014.04.11. 17:42) Még tárgyakat a Nemzeti Múzeumba!
  • nemszólokmégegyszer: Orbán Viktor választási győzelmi beszéde /is lehetett volna/ Kedves egybegyűltek, magyarok, NERtá... (2014.04.09. 14:00) Víziók széles vásznon
  • agresszív kismalac: Állítólag több amerikai elájult, mikor meglátott valakit zsíroskenyeret enni. (2014.03.07. 15:01) A tökéletes zsíros kenyér

Címkék

2016 (1) Áder (1) adó (1) adócsalás (1) adómentesség (1) áfa (1) áfium (1) APEH (1) árak (1) augusztus 20 (1) Ausztrália (1) Azerbajdzsán (1) Bajnai (3) bálamadzag (2) barkács (1) Bear Grylls (1) Belváros (1) bili (1) bogrács (1) brüsszel (1) bunda (1) cigaretta (1) cigarettacsempészet (1) defláció (1) díszzászlóalj (1) dugó (1) ellenzéki összefogás (1) euró (1) Fazekas (1) fazekas (1) fényágy (1) flexelés (1) foci (3) Fodor Gábor (1) forint (1) főzés (1) gasztro (1) Goodfriend (1) grillezés (1) gumicsizma (1) Gyurcsány (4) harc (1) Harrach (1) használt autó (1) hátizsák (1) hatósági ár (1) havazás (1) heller ágnes (1) Hende (1) hivatal (1) holland (1) hungarikum (2) hús (1) húsipar (1) infláció (1) ital (1) ittas (1) jövedéki adó (1) jövő (1) karácsony (1) Kazahsztán (1) KDNP (1) keleti nyitás (2) kérések (1) kitiltás (1) kobra (1) költségvetés (1) könyvbemutató (1) kormány (2) Kövér (1) kumin ferenc (1) Lázár (1) magyar (1) Magyarország (1) magyar értéktár (1) Matolcsy (2) Mesterházy (2) minisztérium (1) minőségbiztosítás (1) MNB (2) NAV (1) Nazarbajev (1) Németh Szilárd (1) nemzeti (1) Nemzeti Múzeum (1) népesedés (1) nepper (1) Nigéria (1) október 23 (1) Orbán (2) Pálffy (1) pálinka (1) pálinkafőzés (1) Parlament (1) pihenés (1) Pintér Attila (1) pokol (1) pörkölt (1) reklámadó (1) rezsi (2) rezsidémon (1) Rogán (2) RTL (1) sajtószabadság (1) Schiffer (1) svéd (1) svéd tv (1) Szájer (1) szakácskönyv (1) Szanyi (1) székely kapu (1) széles gábor (1) Sziget (1) Szíjjártó (4) szittyó (1) szomszéd (1) szövetségi kapitány (1) támogatás (1) tanya (1) tanyaprogram (1) Tarlós (1) téli gumi (1) terv (1) tízparancsolat (1) torkos csütörtök (1) túlélés (1) tündérmese (1) ünnep (1) ünnepi beszéd (1) ünnepi műsor (1) űripar (1) űrstratégia (1) választás (1) választások (1) válogatott (1) valutaválság (1) Vámosi-Nagy (1) Varga (1) Vida Ildikó (1) vidék (2) vízió (1) Vona (1) wellness (1) wunderwaffe (1) zsíros kenyér (1) Címkefelhő

Az állandó gumicsizma divat

2013.11.23. 15:00 Kaufmannx

Beköszönt lassan a tél, eljön a hideg idő, elkezd szállingózni a hó, megjelennek az első befagyott tócsák, zúzmarától lesz fehér a táj. Ezt az idilli képet, mint egy jó köretet szánom a témámnak, ami a gumicsizma általános viselete.

Nos, kérlek a gumicsizma, története 1850-es évekig nyúlik vissza, és nem, az ókori görögök még nem viselték tekintettel arra, hogy a vulkanizálást és a gumicsizmák gyártását kicsit később találta fel egy gumiabroncs nevű manusz. Igen kérlek, fogadjunk azt gondoltad ez olyan modern dolog. Lássuk be nem az, mondhatni hagyományos népviselet, mint a matyó hímzés, meg a rakott szoknya (én a hungarikum bizottság helyében lassan mocorognék az ügyben). A vidéki ember elképzelhetetlen gumicsizma nélkül, néhány embernek gyerek kora óta van, mégis úriember, míg másoknak sosem volt mégis nagy parasztok. Úgyhogy a gumicsizma viseletében egyezzünk meg, hogy nem (kizárólag) az észbeli képességeket reprezentáljuk.

A gumicsizma tehát egy klasszikus darab, azt az ősz beköszöntével kezdjük el viselni, ilyenkor egy jóravaló vidéki ember elteszi a crocs papucsot (tudod az a lukacsos, színes papucsszandál), és előveszi a gumicsizmát. Ez gyakorlatilag már több évtizede így van, olyan ez mint a természet körforgása. Minden valamire való gazdának legalább kettő pár gumicsizmája van: ünneplő, meg a disznószaros (értsd: mindennapos viselet). A már említett értelmi színvonalú tahóknak egy van, 'osztán abban járnak mindenfelé! Szóval az ünneplő gumicsizma jellemzően új, nem járunk vele a tyúk, disznó, tehén ólakba, nem trágyázunk benne, nem viseljük kerti munkák során. Abban megyünk a Coop/CBA-ba (Tesco pfujj), a templomba meg a kocsmába, gazdakörbe, traktoros blokádba. A szomszédba átszaladhatunk a disznószarosban is. Fontos nagyon nemzeti(eskedő) politikai tartalmú gyűléseken ne viseljük. Miért hordunk gumicsizmát? Mert nem ázik el a lábunk. Mindemellett divatból, mert mindenki más is ebben van.

Térjünk ki a gumicsizma divatra tehát. Igen kérlek, van ilyen, figyeljél! A színek fontosak és mindent elárulnak, ez egyfajta szubkultúra olyan, mint a cipőfűzők színei a bakancsokban. Kezdjük az úri gumicsizmáknál. Igen kérlek, van ilyen, egyfajta úri huncutság is vegyül ide, vagy a praktikum. A vadászok és erdészek viselete a zöld színű gumicsizma, mely jellemzően nagyon új állapotban van, esetleg barna színek kombinációja is van benne, valamint valamilyen módon van rajta márkajelzés is, esetleg neoprén belső. Nos ez vidéken NEM általános, mert ezek a darabok nem jönnek ki negyvenhétezerből. Ezt a fajta gumicsizmát Pista barátom, mint divatszociológus azoknak ajánlja, akik jellemzően nagyobb városban laknak, ritkán kanyarodnak le az autópályáról, jellemzően terepjárónak nevezett, város autót használnak, amivel mindent lehet, csak városban közlekedni, és terepre menni nem, de baromi jól mutat a parkolóházban, meg a belvárosban. Ezekhez az autókhoz szinte kötelező kiegészítő az efféle gumicsizma. Fontos tanács, hogy minden évben újat kell venni, a régi látványosan ki kell dobni lomtalanításkor. Ezzel is meg lehet villantani a társadalmi státuszt és a vagyoni helyzetet. Másik öltözködési tanács ebben a szegmensben, hogy a zöld vadász jellegű ruhával, esetleg kalappal kombinált gumicsizma, még elegáns bevásárlóközpontokban a hétköznapokban is viselhető, sőt viselni kell, hogy a társadalomban betöltött szerepét mindenki tudatosíthassa környezetében. Talán egy negatívuma van a dolognak, hogy a csizmát egy hosszabb plázázás után a garázsban kell levenni, valamint a zoknit azonnal el kell égetni a kazánban, mivel az nagyon erős nazális szennyezést okoz beltérben (értsd iszonyat büdös).

Van még egy fajta gumicsizma, ami erős szakmaiságot sugall, az pedig a fehér színű gumicsizma. Kérem tisztelettel, ez már nem feltétlenül csak egy társadalmi rétegre jellemző, de azért rögtön megállapíthatjuk a viselője társadalmi rangját, ha kicsit figyelünk. Szóval a fehér gumicsizma viselője lehet állatorvos, hentes (a kettőt egy nagyon vékony határ választja el egymástól), tejipari dolgozó. Hogyan tudjuk a hentest és az állatorvost megkülönböztetni? Mindkettő fehér köpenyt és gumicsizmát visel, állatokban turkál. Nehéz ügy! Az állatorvos jellemzően bőrtáskát hord és BMW-vel jár, a hentes pedig szerszámos és húsos ládát cipel, és 30 éves egyes Golffal jár. A hentes jellemzően döglött állatokban turkál, az állatorvos pedig élőben. Ez már elég támpont. Köznapi ember ne vegyen fehér gumicsizmát, mert az balul sülhet el, hipp-hopp állatokban kell turkáljunk, ami szakértelem nélkül igencsak veszélyes lehet, na nem az állatra, hanem magunkra nézve. Gondoljuk bele, hogy hentesként le kell vezényelni egy disznóvágást, és micsoda eszközök vannak ott, kések, kampók, forró víz, daráló, fejsze, fűrész, na meg persze töménytelen mennyiségű pálinka. Fordított esetben pedig állatorvosként ki kell herélni mondjuk 20 bikaborjút, úgy hogy szintén töménytelen mennyiségű pálinka áll rendelkezésre, és persze ne feledjük azt a kulináris élményt, amikor a kivett heréket és kétes kinézetű reklámszatyorban mosolyogva átnyújtja a gazda, hogy tojással elkészítve, micsoda csemege. Ne tegye ki magát ennek senki! A fehér gumicsizma viselete szakbarbárok és köznapi emberek részére ÉLETVESZÉLYES!

Szóljunk néhány szót a nőknek készült különféle színű gumicsizmákról (jellemzően pink-értsd rózsaszín, neon – értsd rikítóan ronda zöld, arany színekben készül). Nos ezek a gumicsizmák tökéletes kiegészítői az urbánus, újgazdag, ízlés nélküli plázacicusoknak. Nagyon fontos, hogy csak akkor viseljenek TÉLEN ilyen kiegészítőt, amennyiben rendelkezésre áll olyan hosszú műkörmök, amivel mindennemű tárgy megfogása lehetetlen, valamilyen apró kutya kézben cipelve, valamilyen drága, de kicsi táska, alkaron hordva és egy böszme terepjáró, vagy a valami apró, cuki kis város autó. Minden más esetben NE vegyünk és viseljünk ilyen gumicsizmákat, ezt Lakatos Márk sem ajánlaná.

De a fenti irányzatok mellett jöjjön a klasszikus, a fekete gumicsizma. Igen kérem, a legnagyobb divattervezők szerint is a fekete ruházat és kiegészítők mindig divatos, klasszikus darabok. Ez így igaz. 50 éve klasszikus, mert csak ilyen színű van a TSZ boltban, minden más színű, valamiféle szakmai hovatartozást jelent (lásd fenti írásunkat). A klasszikus fekete gumicsizma, nem bélelt, márkajelzés nélküli, nincsenek rajta más színű minták, talán valami gumiipari besütés. Egy ilyen csizmával, tökéletesen bele lehet olvadni a vidéki életbe. (plázázás nincs) Fontosnak tartom megemlíteni, azoknak a jellemzően multiknál dolgozó yuppieknak, akik disznóvágásra mennek, mint csapatépítő tréning (értsd ordenáré módon berúgnak reggel 9-re, majd kis szunyókálás, hányás után esznek valami zsíros kaját, majd egy hétig csak savcsökkentőt esznek, meg koffeinmentes kávét isznak). Szóval ajánlásom, hogy előtte vegyék fel a gumicsizmát és tegyenek benne néhány lépést. Igen, egy új dimenzió nyílik majd meg, egyfajta egyéni mozgáskultúra részesei lehetnek. A gumicsizma vizes felületen még jól tapad, DE hidegben, a jégen életveszélyes, főleg ha előtte ittunk, néhány pálinkát és az agy mozgásközpontja, már nem rendeltetésszerűen viselkedik. Emellett hideg viselet, ezért vegyünk vastag zokni, vagy több zoknit, különben 3 hét táppénz. Emellett a szára lilára fogja csapkodni a vádlit, ezért olyan mértet válasszunk, amelynek szárába bele lehet tűrni a nadrágot! De majd meglássátok véreim. A vidéki embereket, mindezek nem érintik, ők kiskoruk óta megtanulták, hogyan kell mozogni gumicsizmában, sőt gumicsizmában, kivilágítatlanul, öntudatlan részegen is haza tudnak biciklizni a kocsmából, amely egyes falvak között olyan életveszélyes, mintha egy drótkötélen sétálnánk át két toronyház között, biztosító kötél nélkül! Vidéken imádunk veszélyesen élni.

Néhány szót ejtsünk arról, hogyan lehet a gumicsizmát átalakítani. A gumicsizma nyári viselet is lehet, amennyiben nem veszünk crocs papucsot, úgy vegyük elő a bicskát, vágjuk le a szárát, csináljunk a csizmából kalucsnit (értsd cipőt, vagy papucsot). Ez tökéletes viselet nyárra, bár 40 fokos kánikulában baromi sok lábgomba krémet fogunk használni, de csak az első időben utána már a gomba is meg fog dögleni az irtózatos szagtól. Viselhetjük a gumicsizmát hetykén is, egyszerűen hajtsuk vissza a szárát kb tenyérnyi szakaszon. Ez megkülönböztet bennünket. Általában a szakik és kocsmatöltelékek viselik így a csizmát. Viseljünk hozzá terepszínű nadrágot, munkáskabátot, esetleg valamilyen kalapot (bézbólsapka, kalap, surda kalap) kiegészítőként. Amennyiben el akarunk vegyülni vidéken, akkor fontos, hogy valami olcsóbb cigit szívjunk (puha, barna szofi) és gyakoroljuk, hogyan lehet meginni egy húzásra fél deci keserűt, vagy kevertet a restiben, hogy meg sem rezzen az arcizmunk. Ez gyakorlatilag lehetetlen, illetve ha sikerül, akkor már nem is fogjuk az ilyen viseletet kellemetlenek érezni.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy NEM a ruha teszi az embert, mindent lehet méltósággal és kulturáltan viselni, a fenti esetek meg magukra vessenek.

A gumicsizma divat tehát szinte állandó, jellemzően szociológiai indíttatású. Írásom legyen egyfajta iránytű a divatban, de kezeljük helyén és ne sértődjünk meg. Gumicsizmára fel!

2 komment

Címkék: vidék gumicsizma

A bejegyzés trackback címe:

https://kaufmannx.blog.hu/api/trackback/id/tr275650815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zila5 2013.11.25. 07:55:50

A gyerekkori változatokat hiányolom.
Pl. a katicapettyest, helyes kis csápokkal és gülü szemekkel az orrán.

nemszólokmégegyszer 2013.11.25. 09:03:48

Apám! Egy ideje követem csak nyomon az eszmefuttatásaidat, mindig a nap legjobb percei. És tévedése vagy hazugságon még nem kaptalak rajta. Fel vagy véve. A kedvencek közé. De oda protekció nélkül.
süti beállítások módosítása